Kültür, Tarih ve Medeniyet Şehri
TRABZON
Muhteşem tarihiyle Trabzon; 4000 yıllık tarihi geçmişiyle, Roma ve Bizans dönemlerini yaşayan, Fatih Sultan Mehmet’in fethettiği, Yavuz Sultan Selim’in valilik yaptığı, Kanuni Sultan Süleyman’ın doğduğu, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün üç kez ziyaret ettiği şehirdir. Antik İpek Yolu üzerinde bulunan şehir, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin de en önemli şehridir.
Dünyanın hayranlık duyduğu folklorik yapılar, tüm kentin spora verdiği önem, el sanatlarındaki incelik ve yöresel yemekler ise Trabzon'a özgü diğer önemli değerlerden bazılarıdır.
Yeşilin sayısız tonuna ev sahipliği yapan Trabzon, bitki örtüsü bakımından zengindir. İlde 440'ı yöreye özgü olmak üzere 2500 bitki türü keşfedilmiştir.
TRABZON'DA YAPMADAN DÖNME...
Sümela Manastırı: Sert dağlar, gürül gürül dereler arasında, imkansız bir yamaca yapılmış, denizden 1150, vadiden 300 metre yüksekteki bu Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi, UNESCO “Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi”nde yer almaktadır.
Uzungöl: Haldizen Deresi’nin doğal yollarla önünün kapanması yoluyla oluşmuş, deniz seviyesinden 1100 metre yüksekte yer alan ve çevresi çam ormanları ile görkemli dağlar tarafından çevrelenmiş olan Uzungöl, aynı zamanda Türkiye’nin yağmur ormanlarına da ev sahipliği yapmaktadır. Her mevsim muhteşem doğa manzaraları için ziyaret edilen Uzungöl’de yaz aylarında kano, deniz bisikleti ve sandallarla gezebilir.
Atatürk Köşkü: 1890 yılında bir yaz köşkü olarak inşa edilen konağın restore edilmesi ile ziyarete açılan Atatürk Köşkü Müzesi, Avrupa Rönesans mimarisini yansıtan tasarımıyla Trabzon’un en etkileyici yapılarından biridir. Atatürk'ün Trabzon gezilerinde konakladığı köşkte Atatürk’ün birbirinden güzel tabloları, kişisel eşyaları, 19. yüzyıl mobilyaları, porselenleri ve halılarını da inceleme şansı bulacaksınız.
Uzun Sokak ve 15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkı (Atatürk Alanı Meydanı): Arabasız bir cadde olan uzun sokakta hediyelik eşya dükkanları, butikler ve kitapçılar bulunmaktadır. Bitişiğindeki Atatürk Meydan parkında etkileyici Atatürk heykelini görmek ve çay bahçelerinde dinlenmek şehir merkezinde güzel zaman geçirmek için en güzel alternatiflerden biri olacaktır.
Kızlar Manastırı: III. Aleksios (1349-1390) döneminde inşa edilen manastır Trabzon’un en önemli tarihi noktalarından biridir. Tarihi dokusuna uygun olarak restore edilen manastır; kültür ve sanata canlılık katacak birçok sanatsal faaliyeti de içinde barındırıyor.
Çal Mağarası: Dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak da kabul edilen mağaranın içinden küçük bir dere akmakta olup, mağaranın üzerinde tarihi bir kale bulunmaktadır. Çal Mağarası Trabzon İli Düzköy İlçesi’nin 5 kilometre güneybatısında ve denizden 1050 metre yüksekte Çalköy Beldesi içerisinde yer almaktadır.
Tarihi Kemeraltı: Çeşitli mağazalar bulunan Tarihi Kemeraltı’nda; Trabzon'un geleneksel dokuma ürünlerini, hırdavatçılarını, dokuma bilekliklerini ve telkâri ürünlerini bulabilirsiniz.
Akçabat Ortamahalle: Arnavut kaldırımlı dar sokakları ve ahşap malzemelerle inşa edilmiş Osmanlı dönemi konakları ile Ortamahalle’de gezerken aynı zamanda muhteşem Karadeniz manzaraları izlenebilir ve seçkin restorantlarında yöresel lezzetler tadılabilir.
Kanuni Sultan Süleyman Osmanlı Kültür Evi: Trabzon merkez ilçesi olan Ortahisar, Kanuni’nin doğup büyüdüğü ve 15 yaşına dek yaşadığı yerdir. Kanuni Evi, Ortahisar’daki tarihi Türk evlerinden biridir. Kanuni Evi’nde Osmanlı padişahlarının balmumu heykellerinin yanı sıra Osmanlı tarihiyle ilgili resimler, Trabzon ve Osmanlı tarihiyle ilgili kitaplar bulunmaktadır.
Ayasofya Cami: Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon'u fethinden önce kilise olan ünlü yapı fethi takiben camiye çevrilmiş ve vakıf eseri olmuştur. Yapının batı tarafında yer alan çan kulesinin tarihi 1427 yılına dayanmaktadır. Yapının kuzeyinde bulunan üç apsisli şapel kalıntısı ise daha erken bir döneme aittir.
Trabzon Şehir Müzesi: Modern bir müzecilik anlayışı ile açılan Trabzon Şehir Müzesi, geçmişten günümüze Trabzon kültürünü ziyaretçilerin beğenisine sunmaktadır.
Ganita Sahil: Trabzon Ortahisar ilçesinde bulunan Ganita Sahili, geniş deniz manzarası ile sahilde yürüyüş yapmak veya kafe ve restoranlarda vakit geçirmek isteyenler için eşsiz bir manzara sunuyor. Ganita Sahili, Trabzon Merkez’e oldukça yakın olduğu için de sıklıkla tercih edilen bir yerdir.
Boztepe Seyir Terası: Trabzon’un Ortahisar İlçesinde bulunan yer kentin en manzaralı noktalarından biridir. Seyir terası, Kızlar Manastırı’ndan başlayarak doğu istikametine ilerleyen 1 kilometrelik bir güzergaha sahiptir.
Yayla turizmi: Zengin ormanları, krater gölleri, ırmakları, coşkun dereleri, peyzaj görüntüleri, ile turistleri çeken Sultan Murat, Hıdırnebi, Kadırga, Erikbeli ve diğer birçok yaylasıyla Trabzon doğa severler için eşsiz bir deneyim sunmaktadır.
Kahvaltı: Trabzon'un sayısız kahvaltı mekânından birinde, kuymağı ile meşhur Trabzon kahvaltısını denemeden şehirden ayrılmayın.
Çay: Trabzon'un önünde cennet gibi uzanan masmavi Karadeniz manzarası eşliğinde, bakır çaydanlıklarda sunulan çayın keyfi, Trabzon halkının vazgeçilmezlerindendir.
Horon: Bölge için vazgeçilmez değerler arasında yer alan horon; yayla şenliklerinde, düğün törenlerinde ve askerlik uğurlama törenlerinde beraberlik ve heyecanın ortak paydasını ifade eder. Özellikle Trabzon yaylalarında düzenlenen festivallerden birine denk gelirseniz, saatlerce horon oynayan (tepen) yüzlerce kişiye şahit olacak ve tüm kalbinizle katılmadan duramayacaksınız.
Hamsi: Trabzon mutfağının alamet-i farikasıdır. Hamsiden yapılan 40 farklı yemek vardır. Trabzon'un en bilinen yöresel yemekleri arasında Sürmene pidesi, Akçaabat köftesi ve Hamsiköy sütlacı gibi coğrafi işaretli ürünlerin yanı sıra, hamsi kızartması, hamsili pilav, ısırgan çorbası, kaygana, kuymak, lahana çorbası ve lahana dolması da bulunmaktadır.